Свободни от ГМО

Една неестествена катастрофа

По-просто казано, ГМО (Генетично Модифицирани Организми) е един по-приятен за ушите начин да се опише растение, което е пораснало от семе, инжектирано с бактерии или пестициди за да оживее в почва препълнена с химикали.

Химическите компании са инвестирали миларди долари в развитието на тези генетично модифицирани семена и в борбата да запазят тяхната тайна от агенциите, които имат за цел да ни защитят. Фермерите, които изберат да използват ГМО семена трябва да подпишат договор, в който се задължават да използват само тези семена години наред. Това, което правят химическите компании след това е да повишават цената на семената всяка година. Това поставя под икономическо напрежение не само фермера, но и данъкоплатеца, в частност правителството, което трябва да повишава субсидиите. Крайният резултат е постоянно повишаващи се цени на храната и нашите домове се напълват с продукти с нерегулирана генетична модификация – дългосрочният ефект от което още предстои да видим. В Garden of Life ние подкрепяме единствено ферми, които използват семена удостоверени от Non-GMO Project Verified за да поставим усилие да прекратим този порочен кръг.

"Не-земни" усилия

Всички ние сме учили като малки, че всички растения растат в почвата. Основната цел на ГМО семената е да растат в почва, която е безкрайно изтощена в годините от използване на химически препарати. С други думи, тези семена мутанти само растат. Те растат и изглеждат като растенията, които сме виждали през целия си живот. Фермерите, които ги отглеждат се гордеят, че произвеждат такива "дарове", които ще бъдат изпраттени на пазара. Но "пазара", на който ще отидат те, захранва основно една порочна система – те ще отидат за храна на добитък, ще бъдат смлени и направени на хляб, крекери или високо-фруктозен сироп, от които хората затлъстяват и страдат от редица заболявания като диабет, Алцхаймер, високо кръвно и др.

Нека преоткрием мотиката

Под маската на гордия фермер, горд от своите чисти редове без плевели, вие ще намерите истината, че те копнеят за онези дни, когато събирането на реколтата не се извършваше от трактор с климатик за половин милон долара, а със събиране на съседите и превръщане в празник на истинското изобилие.

Те се връщат в спомените си, когато не бяха заложници на химическите компании, които забраняват да се съхраняват семена – основна задача за един фермер. На тях им липсва времето, когато земята беше под техен контрол и беше възможно да се изкара честна печалба от нея. Те тъгуват по приятели, семейство и всекидневния фермерски живот от това време.

Фермери, които вземат решение да поемат курс без ГМО и химикали разтърсват системата, срещат присмех и отказ на държавата да предостави субсидии. Те решават какво да правят със скъпия трактор и как да започнат бавното възстановяване на почвата. Това може да бъде направено! Природата показа своята гъвкавост в годините.

Garden of Life е горда да подкрепя фермери, взели такова решение!